Aktuální informace o povodňové situaci v Dobřichovicích

03.06.2013 07:42

V noci na neděli  2.6. po dlouhotrvajícím dešti výrazně stoupla hladina řeky Berounky v Dobřichovicích. Ráno byla částečně zatopená zámecká konírna a hladina řeky dosáhla až k památné svatojánské lípě na Křižovnickém náměstí. Zámek zůstal přístupný jak hlavní branou od silničního mostu, tak i z druhé strany nádvoří od zámecké kaple. Během dne voda trochu ustoupila, ale večer začalo opět vydatně pršet a voda se dostala na úroveň z rána a dále stoupala.

Odpoledne byl ve sklepě zámku asi  1 metr vody, což ale prozatím neohrozilo další provoz zámku. Výstava, která je instalována v 1. patře zámku byla tedy celou neděli přístupná, standardně rovněž fungovala (ještě ve 21:00) restaurace Zámecký had, kde jsou k dispozici klíče od výstavního sálu.

Očekává se, že Berounka by měla kulminovat nejspíš až v úterý 4.6. dopoledne, hladina vody by mohla stoupnout oproti neděli asi o 50 - 80 cm

Aktualizace 3.6. 7:20 hod.

V noci z neděle na pondělí hladina Berounky stoupla cca o 30-40 cm, ale zatím stále nedosahovala vstupu do areálu dobřichovického zámku. Křižovnické náměstí bylo stále přístupné, zbýval Více než metr do okamžiku, kdy se začne voda přelévat na nádvoří. Aktuálně nemám možnost sledovat situaci osobně, během dne se budu spoléhat na veřejné informační zdroje.

Aktualizace 3.6. 20:20

Hladina Berounky v Dobřichovicích stále stoupá. Chybí ještě necelý metr k překonání protipovodňové hráze. U zámku je zvýšení hladiny jasně patrné především z toho, že bylo zatopeno zámecké nádvoří a zámek tak přestal být přístupný "suchou nohou". Voda ještě nezaplavila Křižovnické náměstí, ale vystoupala už k soše svatého Jana. Výstava tedy není až do odvolání přístupná. V noci na úterý má dojít k dalšímu vzestupu hladiny, kulminace se očekává až v úterý 4.6. ráno. Aktuálně tedy vyzývám všechny zájemce o mou fotografickou výstavu, aby se svou návštěvou počkali na pokles hladiny řeky a do Dobřichovic nejezdili.

Aktualizace 4.6. 7:05 hod.

V noci z pondělí na úterý Berounka v Dobřichovicích kulminovala. Oproti večernímu stavu přidala ještě 20 - 30 cm, ale ráno již byla zpět na večerní úrovni. Podle mokré rysky na zdi zámku se do okének sklepa přímo nedostala, chybělo jí snad 5 cm. Vchod do zámku a celé nádvoří jsou nicméně stále zatopené, takže s výstavou se zatím počítat nedá. Počasí zatím ale vypadá slibně, tak uvidíme, jak rychlý bude pokles. Další informace připojím vpodvečer.

Aktualizace 5.6. 7:30 hod.

Od kulminace klesla hladina řeky už cca o 1,5 metru. Nádvoří zámku je opět přístupné suchou nohou.Počasí je krásné, tak věřím, že se Berounka postupně vrátí zpátky do svého koryta a výstava bude moct pokračovat. Večer zkusím zajít do výstavního sálu obhlídnout případné škody a dám vědět, zda je opět možné začít s návštěvami.